Tafels van oude eiken balken

Bij De Oude Tafel kunt u nu ook terecht voor tafels gemaakt uit oude eiken balken.

 

 

Hout met een verleden, verwerkt tot een tafelblad met toekomst!

1608-01-3

Blad van Hongaars eiken net een dikte tussen 6 en 7 cm.

In Hongarije is men bezig om de oude vakwerkwoningen te slopen om plaats te maken voor moderne geïsoleerde woningen. In deze vaak vervallen vakwerkwoningen, die soms al meer dan een eeuw oud waren woonden de armste Hongaren. De regering is begonnen met het vernieuwen van de woningen om de leefbaarheid voor dit deel van de bevolking te vergroten. In plaats van het hout wat er na de sloop vrij kwam te gebruiken als brandhout is er gekozen om het hout te verkopen en onze meubelmaker maakt hiervan nu dus prachtige tafelbladen.

 

De houten balken die tot planken gezaagd worden hebben heel wat meegemaakt. Zonder het werkelijke verhaal te kunnen vertellen zorgt hun uitstraling er voor dat u zelf een verhaal kunt bedenken. De uitstraling van het blad is robuust en romantisch tegelijk. De tafelbladen zijn niet altijd helemaal vlak maar elke plank heeft zijn eigen dikte en verhaal. Natuurlijk kun je de bladen ook laten schaven, dan krijg je een vlak tafelb

 

Het hout wordt nadat het is geselecteerd in een droogruimte gelegd. Gedurende een jaar wordt het hout gedroogd en door de droging is het hout ook vrij van houtworm. De gaatjes die nog in het hout zichtbaar zijn vertellen de historie van het hout maar bevatten geen houtworm meer!

 

Bij een gezellige maaltijd aan een tafel met dit type blad kan zomaar uitmonden in een spontane vertelling over het verleden van het hout. Maak uw eigen verhaal, wij maken uw unieke tafelblad!

 

Het hout is verkrijgbaar in diverse diktes. Zo kunt u kiezen voor bladen tot wel ca. 9 cm dikte. Dat het blad dan bijna niet meer te tillen is moge duidelijk zijn, en dat het dan meer kost zult u ook wel begrijpen. Een blad van ca. 4 cm is een stuk handelbaarder maar wat minder robuust dan de dikkere bladen.

In Frankrijk en België worden regelmatig oude boerderijen en stallen gerenoveerd. De balken die uit deze renovatie bewaard blijven worden nu ook gebruikt voor het maken van tafelbladen. Prachtig hout met een nuttig verleden.

 

Blad gemaakt van oude woningbalken afkomstig uit Frankrijk of België met een afmeting van 450 x 115 cm, geschaafd, geschuurd en gelakt.

 

Blad gemaakt van 7 cm dikke geborstelde planken gezaagd uit oude balken afkomsting uit Frankrijk, afmeting 220 x 100 cm

 

 

 

Bent u benieuwd naar deze tafels van oude eiken balken? Bekijk dan de foto’s. Wilt u het hout liever eens komen voelen en beleven? Maak dan een afspraak en kom bij ons in Harderwijk kijken. U bent van harte welkom!

 

Wanneer u dat wenst kunnen wij ook stalen poten en stalen onderstellen op maat laten maken. Indien gewenst zijn natuurlijk ook houten poten of onderstellen mogelijk, let er wel op dat de kosten daarvoor vaak hoger zijn dan voor het tafelblad. Bespreek uw wensen met ons en wij laten u weten wat er mogelijk is en wat uw tafel gaat kosten.